Kijken is een Kunst in samenwerking met PABO Domstad
In samenwerking met de Hogeschool Domstad (PABO) heeft Het Wilde Westen het kunstproject Kijken is een kunst ontwikkeld. Dit kunstproject wordt dit schooljaar voor de vijfde keer aangeboden aan alle klassen van de basisscholen in Utrecht-West.

Een kleine groep PABO studenten bezoekt een kunstenaar uit Wijk West (op de werkplek/het atelier), bekijkt werk van de kunstenaar en ontwikkelt - naar aanleiding van een kunstwerk en het gesprek met de kunstenaar - een les voor een basisschoolklas (van een basisschool óók uit de wijk). Deze les geven de studenten zelf. Na afloop van de 'lesweken' wordt een tentoonstelling ingericht met het werk van de leerlingen én - indien mogelijk - het werk van de kunstenaar.


Alle basisschoolklassen die meedoen krijgen 2 kunstlessen (van 2 uur) van de studenten.
Dit project vormt een onderdeel van het lesprogramma van de PABO studenten over kunst en kunsteducatie; Het Wilde Westen en de kunstvakdocenten van de PABO vinden het belangrijk dat de toekomstige leerkrachten direct in aanraking komen met professionele kunstenaars en daarvan kunnen leren. Dit project is voor veel studenten een eerste, directe aanraking met kunst en kunstenaars. Wij willen hen op deze manier stimuleren om kunst en de kunstvakken een belangrijke plaats te geven in hun scholing tot leerkracht.
De kunst blijkt letterlijk 'in de buurt'. Veel professionele kunstenaars uit Utrecht-West verlenen hun medewerking aan dit project door de PABO studenten te ontvangen in hun atelier en hen een kijkje in de keuken te geven. Ze zullen vertellen over hun visie, hun werkwijze, wat hen beweegt als kunstenaar. Door deze gesprekken willen we de studenten inspireren om samen met de leerlingen op zoek te gaan naar het 'gevoel' of de ervaring bij kunst, naar de meerwaarde van kunst, of naar de vraag wat kunst is.


De resultaten van de lessen worden uiteindelijk geëxposeerd. Het werk van de kunstenaar (uitgangspunt van de les) krijgt zo mogelijk ook een plek. In deze afsluitende tentoonstelling merkten we eerdere jaren dat zowel de kunstenaars als de studenten en de leerlingen soms verrast waren door elkaars werk en ideeën.